Friday, December 7, 2012

Ποιος θα είναι το νέο αφεντικό του Internet;




Στις 3-14 Δεκεμβρίου, στο Dubai, πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Διεθνείς Επικοινωνίες της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, της ITU. Η ατζέντα για το συνέδριο έχει ανοίξει εδώ και πολλές μέρες και το κυρίαρχο θέμα της είναι η ρύθμιση του παγκόσμιου διαδικτύου. Με άλλα λόγια; Ο καθορισμός του νέου «αφεντικού».

Επισήμως, η ITU έχει επισημάνει το αυτονόητο. Υπάρχει μία συνθήκη που ορίζει τις τηλεπικοινωνίες (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και όλη η υποδομή του παγκόσμιου διαδικτύου) που έχει υπογραφεί από το 1998 και είναι καιρός να αλλάξει. Όλοι συμφωνούν σε αυτό. Η διαδικασία που έχει κινητοποιήσει, όμως, η ITU είναι μία συζήτηση μεταξύ κρατικών φορέων που υποβάλλουν πίσω από «κλειστές πόρτες» τις προτάσεις τους, προτάσεις που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Μερικές από αυτές τις προτάσεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, (επίτηδες;) όπως εκείνη της Ρωσίας που θέλει να επιτελέσει πιο δραστικό ρόλο στη ρύθμιση του Παγκόσμιου Διαδικτύου. Μία χώρα που έχει αποδείξει το είδος των σχέσεων που θέλει να διατηρήσει, με την λογοκρισία στα καλύτερά της. Αλλά δεν είναι μόνο η περίπτωση της Ρωσίας. Όλες οι χώρες, θέλουν να βάλουν τα δικά τους «συρματοπλέγματα» στο Παγκόσμιο Διαδίκτυο καθώς αναλογίζονται πως είναι ένα παρόν και ένα μέλλον που ελέγχεται ελάχι� �τα, για το λόγο ότι δεν ανήκει σε κανέναν.
Προς το παρόν, ένα μεγάλο μέρος από τη διαχείριση της υποδομής του Παγκόσμιου Διαδικτύου, γίνεται από Αμερικανικούς οργανισμούς, όπως η ICAAN που διαχειρίζεται τις διευθύνσεις IP. Μέρος της συζήτησης είναι να αλλάξει όλο αυτό και να γίνει περισσότερο περιφερειακή η διαχείριση του World Wide Web. Για λόγους οργάνωσης, θα μπορούσε να συμφωνήσει κάποιος σε αυτό.
Όταν όμως στη συζήτηση για το παγκόσμιο διαδίκτυο συμμετέχουν αποκλειστικά ρυθμιστές κρατών και όχι όλοι εκείνοι που δημιουργούν και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, τι μπορεί κανείς να περιμένει ως αποτέλεσμα;
Η Google έχει ξεκινήσει μία μεγάλη online καμπάνια ενάντια στην ρύθμιση του παγκόσμιου διαδικτύου που σχεδιάζεται να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ITU. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνει την ανησυχία του στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο, τόσο την ελευθερία του λόγου, όσο και την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στο διαδίκτυο. Αλλά και θα καθορίσουν ένα «μορατόριουμ» τιμών και τιμολογήσεων.
Εν ολίγοις; Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε πως οι ρυθμιστές που θα συνεδριάσουν στα πλαίσια του συνεδρίου της ITU, μίας ένωσης που βρίσκεται κάτω από την σκέπη των Ηνωμένων Εθνών, έχουν ως στόχο να κάνουν λιγότερο «παγκόσμιο» το παγκόσμιο διαδίκτυο και να το χωρίσουν σε «εθνικές ιδιοκτησίες», διαδικασία που θα κάνει χαρούμενους τους ρυθμιστές, αλλά θα αλλάξει το διαδίκτυο έτσι όπως το γνωρίζουμε τώρα.
Με δεδομένη την συμμετοχή κρατικών φορέων και μόνο σε αυτή τη συζήτηση, προς το παρόν τουλάχιστον, φοβόμαστε πως θα το καταφέρουν. Μπορείτε να δείτε την σελίδα της Google εδώ και το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πιο σαφή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εδώ.


Πηγή: http://greektech-news.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment