Friday, December 7, 2012

Facebook: άνοιξαν οι κάλπες




Η τελευταία ίσως δημοκρατική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν οι χρήστες του Facebook ξεκίνησε εχτές, 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, στις 10 Δεκεμβρίου. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο οι χρήστες του μεγάλου social network καλούνται να ψηφίσουν αν συμφωνούν με μια σειρά από αλλαγές πολιτικής της εταιρείας όπως προτάθηκαν αρχικά και όπως διαμορφώθηκαν μετά από μια σειρά από σχόλια που κατατέθηκαν στη σχετική σελί δα στο ίδιο το δίκτυο -η συγκεκριμένη σελίδα δέχτηκε 89.000 σχόλια (μεταξύ των οποίων και αρκετά από τις οργανώσεις ηλεκτρονικών δικαιωμάτων) καθώς και μια αίτηση από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας -για όσους διερωτώνται, η Ιρλανδία φιλοξενεί το ευρωπαϊκό κομμάτι της εταιρείας.

Όσοι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν μπορούν να το κάνουν μέσω της σχετικής σελίδας η οποίαενεργοποιεί την ανάλογη εφαρμογή* η Facebook έχει δεσμευθεί ότι το αδιάβλητο της διαδικασίας θα το πιστοποιήσει και κάποια ανεξάρτητη αρχή όμως έτσι κι αλλιώς υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος καθώς προκειμένου η ψηφοφορία να είναι δεσμευτική για την εταιρεία θα πρέπει να ψηφίσει το 30% των χρηστών του δικτύου. Και με δεδομένο ότι ο αριθμός έχει ξεπεράσει πλέον το ένα δις, οι πιθανότητες να ευαισθητοποιηθούν 300 εκατομμύρια άνθρωποι για κάτι τέτοιο είναι μάλλον λίγες -αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που μια από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι ακριβώς η κατάργηση του συγκεκριμένου συστήματος.

Η Facebook έχει γίνει αρκετά μεγάλη εταιρεία ώστε να μπορεί να επιβάλλει τις πολιτικές της έτσι κι αλλιώς -και όχι μόνο στους χρήστες της αλλά και στην ευρύτερη αγορά. Το ότι (πιθανότατα λόγω κάποιου εφηβικού ρομαντισμού της ομάδας που το δημιούργησε) στους κανόνες λειτουργίας του περιλαμβάνεται και η δυνατότητα συμμετοχής του κοινού είναι μια ενδιαφέρουσα διάσταση και σίγουρα κάτι που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ενισχύοντας το χαρακτήρα της κοινότητας που σιγά-σιγά χάνει καθώς διογκώνεται η επιχειρ� �ματική της πλευρά. Καίτοι οι οργανώσεις ηλεκτρονικών δικαιωμάτων προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να ψηφίσουν προκειμένου να σταματήσουν τις υπόλοιπες πολιτικές που έχουν τεθεί σε ψηφοφορία, προσωπική μου άποψη είναι ότι το σημαντικότερο... "διακύβευμα" είναι η ίδια η διαδικασία ψηφοφορίας.


Πηγή: http://greektech-news.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment