Thursday, June 14, 2012

Ένας αρουραίος είναι πιο έξυπνος από την… Google



Αυτή είναι, τουλάχιστον, η άποψη των ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης Yann LeCun και Josh Tenenbaun. Οι δυο τους μίλησαν στο World Science Festival στη Νέα Υόρκη, μετά την πρεμιέρα του «The Creator: Alan Turing and the Future of Thinking Machines», ενός ντοκιμαντέρ για τον οραματιστή και «πατέρα» της τεχνητής νοημοσύνης στις δεκαετίες του '50 και του '60, Alan Turing.


Η «γαλαξιακή εγκυκλοπαίδεια» που γνωρίζουμε ως «Google» είναι, πραγματικά, αξιοθαύμαστη από πολλές απόψεις. Όπως για την ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί να «απορροφήσει» και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσει ώστε να απαντήσει σε κάθε είδους ερώτηση. Όλο αυτό, όμως, αποτελεί «μηχανική μάθηση» και όχι κατανόηση, όπως αναφέρει ο LeCun, Καθηγητής Υπολογιστών και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στο κομμάτι της υπολογιστικής ικανότητας, ακόμη και ο πιο «έξυπνος» υπολογιστής στον κόσμο φτάνει την ευφυία ενός... εντόμου. «Θα ήμουν χαρούμενος αν στη ζωή μου πετύχαινα να δημιουργήσω έναν υπερυπολογιστή τόσο έξυπνο όσο ένας …αρουραίος» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο LeCun.

Ακόμη και για κάποια από τα πλέον εντυπωσιακά πράγματα που μπορεί να κάνει η Google, όπως το να μας δίνει οδηγίες για οδήγηση ή περπάτημα στο… δευτερόλεπτο, χρησιμοποιεί ένα πολύ βασικό είδος νοημοσύνης. «Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά εύκολο» αναφέρει ο Josh Tenenbaun, Καθηγητής Υπολογιστικής Επιστήμης στο MIT. «Δεν είναι καν τεχνητή νοημοσύνη… Είναι απλά Google.» Η πραγματική νοημοσύνη, ωστόσο, δεν είναι απλή απομνημόνευση, αλλά χρήση αυτών που έχετε μάθει σε καταστάσεις που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ…

Για να δείξει με τι έρχονται αντιμέτωποι, μάλιστα, οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, ο LeCun περιέγραψε την απεραντοσύνη του ανθρώπινου εγκεφάλου με βάση μία τελευταία εκτίμηση: 100 δισεκατομμύρια νευρώνες κάνουν από 1.000 έως 10.000 συνδέσεις με άλλους νευρώνες και χρησιμοποιούν αυτές τις συνδέσεις 100 έως 1.000 φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι 1.000.000.000.000.000.000 εργασίες συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο στο κεφάλι του καθενός…

Η δύναμη των υπερυπολογιστών, βέβαια, αυξάνεται συνεχώς, όπως αναφέρει ο LeCun, εκτιμώντας ότι θα πετύχουν το «στόχο» ζωής του, μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια – και, μάλιστα, θα καταφέρουν να «χωράνε» στο… smartphone σας. Και κάπως έτσι, οι αρουραίοι θα χάσουν μία μεγάλη μάχη αλλά νομίζουμε ότι θα μπορέσουν να το αντέξουν


Πηγή: http://greektech-news.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment